L’arribada del cadell a casa


El primer que cal tenir en compte si es considera l’adopció d’un cadell és deixar-se assessorar per un expert sobre el tipus de gos més adequat, les atencions que necessitarà i les pautes d’alimentació i tractaments necessaris perquè creixi un cadell sa i estable a casa.

REVISIÓ VETERINÀRIA:
Convé que un veterinari hagi visitat el cadell i us informe sobre el seu estat general, el seu historial de vacunació i la desparasitació rebuda. Cal fer exàmens coprològics en cas de diarrees per si fos necessari desparasitar amb productes específics i aplicar les vacunes contra les principals malalties víriques entre els 1.5 i els 4 mesos d’edat.

ALIMENTACIÓ:
Ha de ser l’adequada per a l’edat i la raça de l’animal, ja que cada tipus de pinso aportarà uns nutrients essencials per al desenvolupament de l’animal. Qualsevol canvi en la dieta ha de ser gradual i consultada al veterinari. Fins als quatre mesos d’edat el cadell ha de rebre una dieta semisòlida o sòlida (penso preferiblement) disponible les 24 hores de dia. A partir de llavors es pot regular la freqüència d’administració de l’aliment, començant per 4 cops al dia fins arribar a dues vegades a l’edat adulta.

HIGIENE:
S’ha de determinar un lloc diferent per menjar i dormir i un altre per orinar i defecar. També podem banyar el nostre cadell des del primer moment, sempre evitant que no agafi fred. Aprofitarem per acostumar-lo a netejar-li les orelles i les dents
periòdicament ia deixar-se tocar les potes i tallar-se les ungles des de ben petit.

JOC I EXERCICI:
S’han de destinar unes hores del dia per jugar amb l’animal i estimular-lo a fer exercici, part fonamental del desenvolupament físic i psíquic. Es recomana el joc amb varietat de persones i altres animals per prevenir problemes de comportament futurs. Pel que fa a les passejades al carrer, un cadell es considera totalment immunitzat a partir dels 4 mesos d’edat, per la qual cosa s’hauria d’evitar el contacte amb gossos desconeguts o sense un control veterinari correcte per evitar el contagi de malalties.

Míriam Rodríguez
Veterinària
Lliga per a la Protecció d´Animals i Plantes de Barcelona

16 de juny de 2022