Per què els gossos i gats tenen por dels petards i sorolls forts?


En comparació amb els humans, els gossos tenen una oïda molt més desenvolupada.

El so, transmissible per ones, la freqüència de les quals de vibracions es mesura en hercis (Hz). La mitjana de l’espectre auditiu humà és entre els 20 i els 20.0000 hz, mentre que la dels gossos se situa entre els 20 i els 65.000 i la dels gats entre els 20 i els 60.000. El poder sentir ultrasons que nosaltres no escoltem, fins i tot a molta més distància, i el fet de tenir orelles orientables i amb molts més músculs, els fan percebre els sons amb molt més detalls i per això sentir-se molt més molestos, com si el so se’ls ampliés.
Factors que poden intervenir que l’animal tingui por

Tots els animals, com els humans, som diferents, per la nostra personalitat, vivències, etc., per això no tots temem el mateix i en el mateix grau d’intensitat. Factors genètics, la nostra actitud, l’exposició major o menor de l’animal a aquests sorolls, el contacte amb altres animals d’actitud poruga o el caràcter mateix poden ser factors determinants.

Quins símptomes presenta un animal amb fòbia als petards o sorolls intensos?

La taquicàrdia, els lladrucs constants, els tremolors, l’atordiment, la pèrdua de control motriu i de l’esfínter (defeca i orina a casa), la manca d’aire, les nàusees, la necessitat de beure contínuament i el panteix. Són símptomes típics d´un atac d´ansietat que també podem patir nosaltres.
Consideracions importants a tenir en compte

Molts gossos i gats senten tanta ansietat davant d’aquestes situacions que es donen casos freqüents de pèrdues, defenestracions o altres conductes nervioses que acaben en tragèdia. I no només el dia de la revetlla, els dies anteriors i posteriors també es llencen molts petards.

És molt important que els animals sempre es trobin xipats i identificats, per si, en el mal cas que ells s’escapen, els poguéssim trobar.

També és molt important evitar sortir amb ells en moments de molt soroll oa llocs on sabem que hi haurà pirotècnia que pot fer que a part de passar-ho malament, puguin fugir. Sota cap concepte deixeu-los solts i procureu que el seu collaret i corretja estiguin en bon estat.

Si és possible, intenteu acostumar l’animal de forma progressiva al soroll des de petits perquè no l’associïn al perill o se sorprenguin.

Procureu-los un espai segur i tranquil. Entrar-los el llit o la caseta en una habitació el més aïllada possible o deixeu que l’animal busqui el lloc on refugiar-se i estar còmode i procureu tancar finestres i persianes per mitigar el soroll i evitar que fugi. Posar música clàssica o relaxant els puc ajudar també.

Feu que estigui entretingut per exemple amb joguines interactives o de mossegada com un Kong i deixeu-los menjar i aigua. Una de les reaccions pot ser trobar-se molt assedegat.

Transmeteu-li seguretat presentant una conducta calmada enfront de la situació i comprensiva. Ell no té la culpa de comportar-se així, ja que això és degut a l’estrès i la por que pateix. No el castigueu ni renyeu, ja que això agreujarà molt més la seva por i ho relacionarà amb una situació de perill.

Si no ens és possible quedar-nos amb l’animal, hi ha dues opcions, buscar una guarderia per a ells (cada vegada tenen més adeptes i són llocs on es troben amb altres animals i amb professionals que se n’encarreguen) o optar per passar la Revetlla a algun lloc allunyat de zones de celebració (cada cop hi ha més allotjaments petfriendly).

Finalment, el mètode menys recomanable és la medicació mitjançant ansiolítics, que sempre ha d’estar autoritzada per un veterinari de confiança. De vegades, algunes medicacions poden actuar com a relaxants musculars però no permeten que la seva ment es relaxi, per la qual cosa la sensació d’ansietat i por s’incrementa en trobar-se en una paràlisi on no poden reaccionar. Hi ha productes naturals que se li poden donar des d’uns dies abans de la revetlla perquè vagin fent efecte de forma progressiva, són segurs, amb efecte relaxant i ajuden a rebaixar els moments d’estrès (multiva calming, adaptyl express).

23 de junio de 2022